Grote besparingen op PE door toepassing SCM

Door toepassing van onze Streaming Current Meter (SCM) heeft het Waterschap Vallei & Veluwe een enorme besparing kunnen halen op de dosering van PE. Deze besparing lag afgelopen jaar tussen de 25 en 30%. Naast de besparing op PE is er ook een aanzienlijke besparing behaald op het instellen en beheren van de PE dosering en centrifuge.

De Streaming Current Meter (SCM) meet continu de ionische en colloïdale lading in het water, zodat er op elk moment een duidelijk beeld is van de coagulant dosering. Met de gemeten lading in het water kan er een optimale dosering coagulant worden berekend waarna de SCM een doseerpomp aan kan sturen. Groot voordeel van de sensor is dat deze niet gevoelig is voor schuimvorming.

Waar er voorheen uitsluitend gemeten kon worden op de concentratie van droge stof, is dit nu ook mogelijk op de over- of onder dosering van polymeer. De sensor is uitgebreid getest bij Waterschap Vallei & Veluwe. Dankzij het SCM bespaart het waterschap nu vier (!) vrachten polymeer per jaar. Een uitgebreid verslag van het waterschap over de test en de resultaten is terug te lezen op de website van H2O waternetwerken.

De SCM is nu alleen toegepast om de PE concentratie in het centraat te meten. Op korte termijn zullen er aanvullende testen worden uitgevoerd om ook de PE concentratie in filtraat te bewaken.

Gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm
SCM biedt een gepatenteerd sensorontwerp dat gebruiksvriendelijk werkt en waarmee men jarenlang probleemloos uit de voeten kan. De gebruiker kan gemakkelijk de wegwerphuls en -zuiger in de sensorsonde vervangen om de nauwkeurigheid en gevoeligheid te herstellen. Hierdoor blijft de prijs van een SCM laag.Terug naar nieuwsoverzicht