De lokale krant "Texel dit weekend" heeft Qsenz in september geïnterviewd voor de rubriek De Wereld Van De Ondernemer (DWVDO). Het resultaat is een enthousiast stuk wat de eilanders een idee geeft van onze werkzaamheden. Voor diegene die de krant gemist hebben, hier alsnog de tekst.
Qsenz meet water en gas van Luxemburg tot Mali
Amper driekwart jaar geleden begonnen ze met hun eigen bedrijf, maar nu al volgt de ene opdracht de andere op. Ewout Riteco (46) en Wilco Keijzer (31) uit Den Burg veroveren de wereld met hun sensoren. Van een bierbrouwerij tot een zuivelfabriek en van Brazilie tot Zwitserland: overal is vraag naar de meetsystemen van Qsenz.
Het leveren, installeren en onderhouden van water- en gasanalyseapparatuur. Daar draait het om bij Qsenz, het bedrijf dat op 15 december 2015 door Ewout Riteco en Wilco Keijzer werd opgericht. De twee leerden elkaar kennen op de afdeling waterindustrie van het bedrijf Interline in Heerhugowaard. Allebei kwamen ze daar een jaar of negen geleden werken.
“Toen ik solliciteerde, werd mij verteld dat er sinds kort nog zo’n Texelaar werkte”, vertelt Wilco. “Ik kende Ewout niet, maar grappig genoeg bleek dat we nauwelijks honderd meter van elkaar vandaan woonden.” De twee hadden gelijk een goede klik. Mede door hun inspanningen breidde de waterafdeling van het bedrijf zich succesvol uit. Met de hoofdtak van Interline, de petrochemie, ging het helaas een stuk minder. Op 1 december vorig jaar werd Interline failliet verklaard.
Hectische start
Ewout en Wilco staken na het faillissement meteen de koppen bij elkaar. Samen wilde ze graag een doorstart maken met de watertak van Interline en dat lukte. Op 15 december was de overname een feit en werd Qsenz opgericht. Het bedrijf vestigde zich in een pand aan de Maricoweg. “Dat was een spannende en hectische tijd”, zegt Ewout. “Het was direct knallen. Kerst en oudjaar schoten er een beetje bij in, want we gingen meteen vol aan de slag. En met succes, want we kregen door onze inspanningen veel opdrachten.”
De twee blijken elkaar goed aan te vullen. Wilco studeerde HTS elektrotechniek en noemt zichzelf de techneut van het bedrijf. Ook Ewout deed de HTS (specialisatie: olie en gas), maar hij richt zich vooral op de commerciële kant en de omgang met klanten. Wat de twee gemeen hebben is de passie voor hun vak: het meten en beheersen van de water- en gaskwaliteit, om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken en verspilling (van geld en grondstoffen) te voorkomen.
Van drinkbaar water tot bitter bier
De sensoren van Qsenz meten de kwaliteit van water in alle fases van een keten of productieproces, door onder meer de pH-waarde en geleidbaarheid te registreren. De toepasbaarheid is enorm groot, zodat Ewout en Wilco met allerlei uiteenlopende ‘takken van sport’ in aanraking komen. De sensoren worden onder meer gebruikt bij de meting van afval- en drinkwaterstromen. Voor waterbedrijf PWN wordt de inname vanuit het IJsselmeer bewaakt, voordat hier drinkwater van wordt gemaakt.
“Ook een zuivelfabriek en een bierbrouwerij maken gebruik van onze diensten”, vertelt Wilco. “In de zuivelfabriek was het gebruikelijk dat na een productieproces grondig werd gespoeld, om er zeker van te zijn dat de leidingen schoon waren. Met onze sensoren kan dit worden gemeten. Daarmee ben je er zeker van dat de leidingen schoon zijn en daarnaast voorkomt het onnodig extra spoelen. Voor een brouwerij kunnen wij meten hoeveel aan bierextract verloren gaat, waardoor de brouwers daarop kunnen inspelen. Ook meten wij de bitterheid. Eigenlijk doen we alles wat voorheen met laboratoriummonsters werd gedaan. Alleen moet je op de resultaten vanuit een lab soms wel enkele dagen wachten. Met onze sensoren weet je het binnen een minuut.”
Slootjes bij Schiphol en waterbron in Mali
De voorbeelden van de toepassingen van de sensoren van Qsenz zijn legio. “Rond Schiphol hebben we 21 meetstations geplaatst in slootjes”, vertelt Ewout. “In de winter worden alle vliegtuigen ingespoten met een antivriesmiddel. In hoge concentraties kan dit giftig zijn en via de op afstand bedienbare sensoren kan de vervuiling in de slootjes worden gemeten. Zodoende kan er al worden ingegrepen voordat er vissen komen bovendrijven”, zegt Ewout met een knipoog.
Wilco was in juni in Mali voor een in het oog springend project. Voor de VN-missie in Gao leverde Qsenz vijf systemen om de waterstromen te meten. De beperkte hoeveelheid water uit de plaatselijke bron kon zo efficiënter worden benut. Door gebruik te maken van de nieuwe zuivering kon een besparing van zo’n tachtig procent worden gerealiseerd. “Het was er loeiheet, maar ik vond het een onvergetelijke ervaring”, vertelt Wilco. “Dat is ook het mooie aan dit werk, die afwisseling. De ene keer sta je in een slootje tussen de koeien, de andere keer in een woestijn.” Ook deze week ging Wilco weer even over de grens, wel iets minder ver dan tijdens zijn Afrikaanse avontuur: hij was twee dagen te vinden op de werkvloer van een bedrijf in Luxemburg.
Water is trouwens niet de enige specialiteit van Qsenz. Het bedrijf analyseert en detecteert ook gas, bijvoorbeeld in vergistinginstallaties. “Voor een dergelijke opdracht was ik laatst nog in Zwitserland”, vertelt Ewout. “Dan krijgen we op vrijdagavond een telefoontje en zijn we zaterdag ter plaatse. Voor dit werk moet je geen negen tot vijf mentaliteit hebben.”
Thuis op Texel
Hoewel het werkterrein van Qsenz feitelijk Nederland is met uitstapjes naar het buitenland, ziet het duo geen noodzaak om zich in een stad als Amsterdam te vestigen. “Dan ben je elke dag op en neer aan het rijden”, zegt Ewout. “Dat heeft totaal geen nut. We zijn bezig bij de klanten op locatie of in de werkplaats, dus we zijn hier op Texel uitstekend op onze plek.”
Ewout en Wilco zien de toekomst van Qsenz zonnig in. “De marktpotentie is enorm”, meent Ewout. “Mede door de klimaatverandering worden de beschikbaarheid en kwaliteit van het drinkwater een steeds belangrijker thema.” Wilco vult aan: “Daarnaast onderscheiden we ons doordat we geen losse sensoren leveren, maar een oplossing voor een probleem. Het is een totaalpakket, een meetinstallatie van begin tot eind. Daarbij werken we wel veel samen met andere partijen en bedrijven. Vaak zijn wij een klein, maar wel heel belangrijk onderdeel van een systeem.”
Momenteel zijn Ewout en Wilco de enige twee werknemers van Qsenz. Wel worden enkele mensen ingehuurd voor de verkoop en administratie. “Maar het staat eigenlijk wel vast dat we op termijn gaan uitbreiden, want de vraag is enorm.”
Kadertekst
De Q in Qsenz staat voor kwaliteit. Senz duidt op sensoren. Waarom wordt dat met een Z geschreven? “Dat vonden we gewoon leuk”, glimlacht Ewout. Het logo is tweekleurig. Blauw staat voor water en oranje voor gas.